O NATEČAJU
- Začetki natečaja Mladi vinar Slovenije segajo v leto 2012, ko je projekt deloval pod imenom Lidlov mladi vinar, vključeval pa je predvsem študente vinogradništva in vinarstva ter jih želeli spodbuditi, da se preizkusijo v pridelavi lastnega vina.
- Pet let kasneje, leta 2017, sta partnerja projekta Lidl Slovenija in Vinski univerzum natečaj nadgradila. Projekt se je preimenoval v Mladega vinarja Slovenije, poleg študentskih ekip pa je k sodelovanju vabil še perspektivne mlade vinarje do 35 let, ki so že pridelovali svoje vino in ki so želeli s svojimi vini prodreti na slovenski trg ter negovati slovensko vinarsko in vinogradništvo tradicijo.
- Natečaj vsem prijavljenim ponuja priložnost, da se preizkusijo v poslovnem svetu, osvojijo nova znanja in svoje vino predstavijo strokovni komisiji, v primeru zmage pa tudi Lidlovim kupcem, saj Lidl Slovenija zmagovalno vino za eno leto umesti v vinsko ponudbo po vseh svojih trgovinah po Sloveniji.
- Letos natečaj obeležuje 10. obletnico delovanja. Poleg jubileja je zabeležili tudi rekordno število prijavljenih vin – prejeli so kar 60 prijav, ki jih je oddalo 31 slovenskih nadobudnih vinarjev in vinark.
- Ob obletnici so organizatorji natečaj obogatili z nekaj novostmi: vinarji so do sedaj svoja vina lahko prijavili v treh kategorijah, letos pa kar v petih. Poleg že obstoječih kategorij belih, rdečih in penečih vin je bilo mogoče prijaviti tudi rose vina in bela vina z ostankom sladkorja. Izmed vsake kategorije je strokovna komisija najprej določila tri finaliste, izmed teh pa po enega superfinalista na kategorijo.
DANJELA ŠIBAV IN ZMAGOVALNO VINO TAJO
Prvič v zgodovini natečaja je naziv najboljše med slovenskimi vinarskimi upi osvojila vinarka, Danijela Šibav, ki je, še preden je dopolnila deset let, pridno pomagala na domačem posestvu v Neblem v Goriških Brdih. Njeno veselje do dela na kmetiji ter ljubezen do narave in vinogradništva jo je najprej vodilo na srednjo kmetijsko šolo v Šempetru, kasneje pa še na Univerzo v Novi Gorici, kjer je zaključila visoko šolo za Vinogradništvo in vinarstvo. Želja po vpetosti v delo v domači vinski kleti se je leta 2012 uresničila, ko je postala mlada prevzemnica kmetije, kjer si še danes skupaj z očetom in stricem pomagajo in delijo izkušnje. Ravno deljenje izkušenj in zavezanost k tradiciji je nekaj, na kar je Danijela pri svojem delu najbolj ponosna – tako v vinogradu kot v kleti nadaljuje z navadami svojih staršev in starih staršev, zato so njihova vina drugačna, bolj strukturirana, bogata in polnega okusa ter imajo potencial za staranje v steklenici.
Danijela se lahko pohvali tudi z uspešno opravljenim tečajem sommeliera prve stopnje, ki je njeno znanje še dodatno obogatil in ji odstrl nov pogled v vinsko kulinarični svet. Sama pravi, da dobrega vinarja odlikujejo delavnost, pridnost, vztrajnost in trma, pri delu pa jo najbolj ženejo naprej pohvale, ki jih prejme.
35-letna mlada vinarka je strokovno komisijo najbolj prepričala z belim vinom Tajo (sauvignonasse), vinom, ki ga odlikuje dolga tradicija, saj je bil prisoten v vinogradnih že v času Danjelinega pradedka. Gre za elegantno vino, polnejšega telesa, z dolgim pookusom, ki mine v zaznavah travnih cvetic in sadnosti. Ponaša se z gosto in kristalno čisto zlato rumeno barvo, njegov okus pa je izrazit in strukturiran. V intenzivni cvetici zaznamo zrelo rumeno sadje, okusimo pa tudi jabolko, belo breskev, mango, melono in medeno hruško. V ustih začutimo še note mandarine, ki se jim pridružujejo mediteranska zelišča in mandelj. Poudarjena kislina vina uravnoteži mehkobo in izrazi njegovo mineralnost, zaključek pa je rahlo grenak.