Sredozemska prehrana naj bi bila najprimernejša za boj proti revmatičnim boleznim. Različne revmatične bolezni imajo različne stopnje resnosti in vnetij, zato je treba tudi pri prehrani vsak primer obravnavati s pomočjo zdravnika.
Revmatične bolezni: vloga mediteranske prehrane
Povzemamo izjavo Roberte Ramonda, podpredsednice Italijanske fundacije za raziskave artritisa (FIRA): “Sredozemska prehrana ugodno vpliva na revmatološke bolezni, saj uravnava tveganje vnetja citokinov, prispeva k učinkovitosti zdravljenja in izboljšuje splošno zdravje bolnikov.
Prehrana ima pri razvoju revmatoloških bolezni zagotovo pomembno vlogo, ki jo je treba še odkriti, saj lahko hrana, ki jo vnašamo, vpliva na vnetni odziv in tudi na interakcijo z avtoimunskim sistemom. Večina imunskih celic se nahaja v prebavnem traktu, hranila pa lahko neposredno vplivajo na mikrobioto s spreminjanjem črevesne prepustnosti in neposredno vplivajo na imunske celice v črevesju, tako da spodbujajo ali ne spodbujajo sproščanje snovi, ki povzročajo vnetja.
Revmatične bolezni: dovoljena in prepovedana živila
Nedavna študija je na splošno pokazala, kako pomembno je, da se prehranjujemo zdravo, da nadzorujemo svojo telesno težo, pa tudi kakovost živil, ki jih uživamo. Preveč sladkorja na primer spremeni mikrobioto in poslabša stanje pri revmatoloških boleznih. Zato moramo biti previdni pri sladkarijah, da bi se izognili tudi tveganju za debelost. Nadzorovati je treba tudi količino soli, saj lahko visok vnos natrija deluje vnetno, zlasti v kombinaciji s kajenjem. Maščobe prav tako spodbujajo vnetja. Rastlinske vlaknine in vitamini pa nas ščitijo.
Zato ne pozabimo, dajati prednost hranilom s protivnetnim delovanjem, kot so vitamini, antioksidanti, vlaknine, maščobne kisline omega-3 in omega-9, ki jih najdemo v sadju, zelenjavi, ribah, ekstra deviškem oljčnem olju, kakavu, čiliju, stročnicah, polnovrednih živilih, suhem sadju in zelenem čaju.
Po drugi strani pa morate omejiti natrij, rafinirane sladkorje, živila z visokim glikemičnim indeksom; ne pretiravajte z ocvrto hrano, rdečim mesom, klobasami, mastnimi siri, pakiranimi industrijskimi izdelki in soljo.