Se bojite napihnjenega trebuha kot stranskega učinka po uživanju cvetače? Ni problema: upoštevajte nasvete strokovnjakov, da omejite škodo in preprečite neprijetne vonjave.
Cvetača, članica družine Cruciferae, je zagotovo zelenjavna kraljica zime. Zaradi nezamenljivega okusa in izjemnih hranilnih lastnosti je lahko odlično preventivno živilo pri številnih boleznih, tudi pri raku.
Kaj vsebuje – 200 g surove cvetače vsebuje:
- Voda (181 g)
- Beljakovine (6,4 g)
- Lipidi (0,4 g)
- Razpoložljivi ogljikovi hidrati (5,4 g)
- Škrob (0,6 g)
- Celotna vlaknina (4,8 g)
- Natrij (16 mg)
- Kalij (700 mg)
- kalcij (88 mg)
- magnezij (56 mg)
- fosfor (138 mg)
- železo (1,6 mg)
- Baker (0,26 mg)
- Cink (1,40 mg)
- tiamin (0,20 mg)
- riboflavin (0,20 mg)
- niacin (2,40 mg)
- vitamin C (118 mg)
- Folat (142 μg)
- Ekvivalent vitamina A retinola (100 μg)
Zdravstvene lastnosti
Cvetača vsebuje veliko fosforja, kalija in bakra, v primerjavi z drugimi vrstami zelja pa tudi precej vitamina B1 in pantotenske kisline. Med esencialnimi aminokislinami vsebuje valin, metionin, treonin in triptofan, kar skupaj z vsebnostjo bromida upravičuje njene pomirjevalne učinke. Zato je odlično živilo za proizvodnjo serotonina (hormona dobrega počutja), spodbujanje spanja in izboljšanje razpoloženja.
Koristna za marsikaj
Zaradi visoke vsebnosti vitamina C je koristna pri prehladnih obolenjih, zaradi nizke vsebnosti natrija pa ga lahko koristijo tudi ljudje z visokim krvnim tlakom in glavoboli, vendar pod pogojem, da se jo skuha. Pravzaprav ima diuretični učinek le, če je kuhana na ta način.
Zaradi prehranskih vlaknin in nizke vsebnosti sladkorja cvetača uravnava tudi glikemični indeks, zato je primerna za sladkorne bolnike in tiste, ki so na shujševalni dieti, saj vsebuje malo kalorij (30 kcal na 100 g živila) in je zelo nasitna.
Tudi če vas pogosto boli želodec …
Je tudi dragocena zelenjava za vse, ki imajo želodčne težave, saj vsebuje protivnetne učinkovine, kot je gefarnat.
Toda dragulj v kroni cvetače je nedvomno prisotnost glukozinatov, molekul, ki imajo kelatno moč proti strupenim snovem, ki naj bi pospeševale nastanek raka, zlasti v želodcu.
Kontraindikacije
Nekateri ljudje ne prenašajo cvetače, zlasti kuhane cvetače, kar se kaže v napihnjenosti trebuha, slabi prebavi in vetrovih. Ta učinek je posledica prisotnosti tiocianatov in nekaterih hlapnih sestavin, predvsem pa velike vsebnosti celuloze in vlaken, za katerih razgradnjo je potreben encimski komplet, ki ga nekaterim ljudem primanjkuje.
Uporaba v kulinariki
Užitni del cvetače je cvet, ki je še posebej občutljiv na temperaturo, saj se pri temperaturi nad 20 °C lahko vrne v vegetativno fazo s hitro rastjo notranjih cvetnih lističev, kar spremeni okus in zmanjša užitnost. Pred nakupom ocenite svežino tako, da preverite, ali je bele barve, ali na površini ni peg (ki jih sestavljajo mikete) in ali so zunanji listi zeleni. Rumenenje listov je posledica sproščanja etilena.
Kuhanje z malo vode
Da bi omejili izgubo hranilnih snovi in zmanjšali neprijeten vonj, ki ga oddajajo žveplove spojine, s katerimi je cvetača bogata, strokovnjaki priporočajo kuhanje cvetače z malo vode in v odprtem loncu. Da bi odpravili to zadnjo pomanjkljivost, zaradi katere je za ljudi, ki so občutljivi na vonjave, neokusena, lahko na lonec namestimo obrnjeno pokrovko, na katero položimo kos kruha, namočenega v kisu.
Ideje za recepte
Cvetača je primerna za številne priprave in jo lahko uporabljamo surovo ali kuhano. Surovo, da se ohrani vsebnost vitamina C, ki je zelo občutljiv na toploto. Kuhano, ker se karoteni, ki jih vsebuje, bolje absorbirajo prav z rahlo toplotno obdelavo.
Surova
Med različnimi surovimi pripravki je solata iz cvetače izvirna in okusna zamisel za spremljavo vseh vrst glavnih jedi, tako mesnih kot ribjih. Pripravimo jo s surovo cvetočo, v katero nasekljamo dodatno zelenjavo ter dodamo limonin sok in olivno olje. Lahko dodamo tudi razna zelišča.
Ocvrta
Idealna je tudi za cvrtje, kar bo všeč predvsem otrokom.
Skuhana
Lahko pa jo enostavno skuhamo in jo začinimo z oljem, kisom in soljo …
Razne omake in podobno
Seveda se lahko prepustimo domišljiji. S cvetače lahko naredimo okuse pire ali pa jo uporabimo na picah, za zabelo testenin in še bi lahko naštevali … Skratka, naj vam domišljija pomaga narediti čim bolj okusne jedi iz zdrave cvetače!