Tako kot se nekatere reakcije zaradi preobčutljivosti na hrano kažejo s kožnimi izpuščaji, se tistim, ki so nagnjeni k migreni, pojavijo reakcije na ravni krvnih žil in živcev. Tukaj so najpogostejša sprožilna živila, ki lahko sprožijo migreno:
- mlečni izdelki (vključno s posnetim in polnomastnim kravjim mlekom, kozjim mlekom, sirom, jogurtom itd.)
- čokolada;
- jajca;
- agrumi;
- meso (vključno z govedino, svinjino, piščancem, puranom, ribami itd.);
- pšenica (kruh, testenine itd.);
- orehi in lešniki;
- paradižnik;
- čebula;
- koruza;
- jabolka;
- banane
Tudi nekatere pijače in aditivi, ki jih vsebujejo, se uvrščajo med najhujše sprožilce. Alkoholne pijače (zlasti rdeče vino), kofeinske pijače (kava, čaj in kokakola), natrijev glutamat (ki ga najdemo v oreščkih), aspartam (sladilo) in nitriti so snovi, ki lahko povzročijo migreno.
Ali je lahko z glavoboli povezan tudi gluten?
Gluten, ki je vse pogosteje prisoten pri težavah, ki vplivajo na črevesje in še kje, lahko povzroči epizode migrene. Krvno-možgansko pregrado lahko prestopijo vnetni citokini in eksorfini, ki so produkt prebave živil, ki vsebujejo gluten. Čeprav se študije o vpliv na možgane, ki ga imajo slednji, šele začenjajo, med raziskovalci obstaja močan sum, da eksorfini niso odgovorni le za učinek zasvojenosti z ogljikovimi hidrati, temveč tudi za težave, povezane z bolečino in vnetjem, med katere bi lahko šteli tudi epizode migrene.
Kako razumeti, katera živila sprožajo bolečine?
Pri migreni je treba najprej preveriti, ali jo katera od zgoraj naštetih živil sproži ali ne. To storite tako, da se tem živilom preprosto izognete. Hkrati je treba v dnevno prehrano vključiti velike količine “varnih” živil in opazovati, ali se napadi pojavijo, in če se, kako pogosto.
Katera živila pa spadajo med ‘varna’?
- Riž, zlasti polnozrnati;
- kuhana zelena zelenjava, kot so brokoli, špinača, švicarski blitva, ohrovt;
- kuhana zelenjava oranžne barve, kot sta korenje in sladki krompir;
- kuhana zelenjava rumene barve, kot je buča;
- kuhano ali surovo sadje, ki ni iz družine citrusov: češnje, borovnice, hruške, slive (vendar ne agrumi, jabolka, banane, breskve ali paradižnik);
- Voda: naravna ali z dodanim ogljikovim dioksidom. Druge pijače, tudi zeliščni čaji, so lahko sprožilci;
- Aromatične snovi: skromne količine soli, javorjevega sirupa in izvlečkov vanilije se na splošno dobro prenašajo.