Dogodek je potekal v muzeju znanosti Nemo v Amsterdamu, mesno kroglico pa je pod steklenim zvonom razstavilo avstralsko podjetje Vow, ki proizvaja sintetično meso. »Beljakovine iz preteklosti so pokazale pot živilom prihodnosti«, so med predstavitvijo povedali znanstveniki, vendar bomo morali na mamutovo meso še malo počakati, preden ga bomo lahko poskusili: stare beljakovine potrebujejo varnostne teste, preden jih lahko današnji ljudje sprejmejo.
“Izbrali smo meso volnatega mamuta, ker simbolizira škodo, ki so jo povzročile prejšnje podnebne spremembe, zaradi katerih je žival izumrla,” je pojasnil Tim Noakesmith, soustanovitelj podjetja Vow. Noakesmith je dodal, da nam grozi “podobna usoda, če ne bomo ravnali drugače, vključno s spreminjanjem praks, kot sta gojenje v velikem obsegu in način prehranjevanja”.
Meso so več tednov “gojili” znanstveniki, ki so najprej določili zaporedje DNK mamutovega mioglobina, ključne beljakovine, ki daje mesu okus. Z geni afriškega slona, najbližjega živečega sorodnika mamuta, so zapolnili nekatere vrzeli v zaporedju mamutovega mioglobina in ga nato z električnim nabojem vstavili v ovčje celice.
Kakšen je okus mamutove mesne kroglice?
Trenutno meso ni namenjeno za uživanje. Tim Noakesmith, ustanovitelj podjetja Vow, je povedal: “Njegove beljakovine so stare 4000 let. Že dolgo jih nismo videli. Želimo ga strogo testirati, kar bi storili z vsakim izdelkom, ki ga damo na trg. Za zdaj sta edini gastronomski komentar podali Charlotte Van Camperhout in Piroschka Van Der Wouw, Reutersovi novinarki, ki sta poročali o predstavitvi: