Poleg čričkov, so v nadevu tudi paradižnik, mocarela in cvetovi bučk. Ta specialiteta vas bo stala 15 evrov.
12. aprila ob 18 uri sta tako Alessandro Pribaz in Umberto Barucca, lastnika picerije “Mangiafuoco”, krstila prvo pico s črički, ki sta ji dala ime Grillo Sparlante … Tisti večer je bilo še 15 naročil za pico s popečenimi črički. Že popražene čričke z dodano soljo sta lastnika picerije nabavila v Nemčiji. Zamisel za to novost, ki se je takoj znašla na posebnem jedilniku – v katerem so tudi pice s tremi vrstami kaviarja in 24-karatnim zlatom ali svežim belim tartufom in srebrnimi lističi, se je porodila 14 dni prej.
Kako se je rodila ideja?
Tako kot piše italijanski Corriere della Sera, ki je intervjujal lastnika: “Bilo je prvega aprila,” pripoveduje eden od dveh partnerjev, Alessandro Pribaz, “in ko sva se z Umbertom pogovarjala o tem in onem, je iz njegovih ust prišla prvoaprilska šala: “Ali imaš v glavi čričke!?” Zasmejal sem se in mu odgovoril: “Mogoče! In iz tega stavka je nastala zamisel o ustvarjanju drugačne vrste pice, ki bi temeljila na čričkih.
V zadnjem času je namreč veliko slišati o čričkovi moki zaradi njenega nežnega okusa, ki je še posebej primeren za uporabo pri pripravi pice, saj je odlično dopolnilo tradicionalnim mokam. Vendar je testo pice dediščina Unesca. Za nas je dobesedno sveta. Ne smemo se je dotakniti. Ne želimo poškodovati testa. Zato sem šel še korak dlje in razmišljal o čričkih kot nadev pice (Izvedbena uredba EU 2022/188 z dne 10. februarja 2022 z dovoljenjem EFSA z dne 8. decembra 2022), naravno že pečenih z oljem in soljo, ki se položijo po peki. To sem predlagal svojemu partnerju, ki je rekel: “Dobro, poskusimo in vidimo, kako slabo je! Hahaha”.
Slednje je pravi predsodek, saj, kot pojasnjuje Pribaz,” se nam ob misli, da bi jedli čričke na pici, naredi slabo, ker nismo vajeni tovrstne hrane. A če bi doslej namesto kozic jedli čričke, ali ne bi bilo enako? Navsezadnje je čriček podoben kozici!”.
Pol kilograma praženih čričkov = 250 evrov!
Za pripravo te nove serije pic, se je picerija Mangiafuoco, ki deluje izključno za prevoz na dom, dobro opremila. Najprej s črički iz Nemčije. Za 250 evrov so jih kupili pol kilograma, od tega se jih za eno pico porabi približno 10 gramov. “To podjetje smo izbrali tudi zato, ker so bili zelo ustrežljivi in je dostava zelo hitra. Vse je seveda proizvedeno v skladu z evropskimi predpisi. Pribaz in Barucca sta napisala celotno sporočilo za javnost (na voljo je na strani picerije na Facebooku), v katerem podrobno pojasnjujeta celoten potek. In tako tudi, da je dobavitelj med “pionirji v Nemčiji (od leta 2013) užitnih žuželk, ki so posebej vzrejene za prehrano ljudi v Evropi in strogo nadzorovane. V tem primeru se domači črički (Acheta domesticus) hranijo izključno na rastlinski osnovi (koruzni peleti in krompirjev škrob) s certifikatom GMP+ (ki zagotavlja varnost krme, op. p.)”.
Prva naročila
Bojda sta bučkine cvetove izbrala tudi zato, ker se njihov okus izjemno dobro ujema s črički, vendar ne izključujeta, da bosta kmalu dodala tudi užitne cvetove. Medtem pa pripravljata še druge novosti, spet bogate z beljakovinami, ki bodo pripravljene najpozneje v mesecu ali dveh.
Čeprav na družbenih omrežjih ni manjkalo negativnih komentarjev, ju je veliko ljudi tudi pohvalilo. Nekateri so celo dejali, da si ne želijo več nikoli naročiti pice v tej tržaški restavraciji, vendar, kot sta povedala za časnik Corriere della Sera, ju to ni pretirano šokiralo: “Delujemo že več kot 14 let in se osredotočamo na kakovost. Naše stranke nas poznajo in nam zaupajo. Vedo, kaj počnemo, in zagotavljamo, da na običajnih picah ni kontaminacije s črički: s črički ravnamo sami v rokavicah iz lateksa za enkratno uporabo in jih potresemo po vrhu pice, tako da ni nikakršnega stika z drugimi picami!«