• Jan Rozman z Mokro opremo v Dvorani Duše…
  • HERE AND EVERYWHERE NOVO IME, ISTI OGNJENI UTRIP
  • Šest dni poezije, vina in glasbe v najstarejšem…
  • MareziJazz tudi letos navdušil ljubitelje jazza
Šest dni poezije, vina in glasbe v najstarejšem slovenskem mestu
- 12 avgusta, 2025
MareziJazz tudi letos navdušil ljubitelje jazza
- 17 julija, 2025
Kul-tura Kulturna tura

KUL-tura: Kul potovanja v svet glasbe, filma, gledališča, likovne umetnosti in inovacij. KUL-tura je naše popotovanje skozi KUL vsebine

info@kul-tura.si
  • Domov
  • KUL-novice
  • Napovedi
  • Gledališče
  • KUL-glasba
  • Likovna Umetnost
  • KUL-knjige
  • KUL-vtisi
  • Kontakt
☰
Kul-tura
april 2023
P T S Č P S N
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
« Mar   Maj »

Slovenija: Gastronomski biseri Gault&Millau 2023

Kar dva chefa tradicije po izboru Gault&Millau Slovenija za leto 2023 in veliko zvezd domače gastronomije ...
- LifeStyle - 13 aprila, 2023
ogledov 6min - čas ***

Geografsko majhna, gastronomsko bogata – to je Slovenija, pravijo v Gault&Millau Slovenija in v svoj izbor najboljših za leto 2023 uvrščajo mnoga sveža gastronomska imena, ki navdušujejo s svojim edinstvenim kulinaričnim pogledom in razvojnim potencialom, katerega uresničitev lahko pričakujemo z največjim veseljem. Seveda pa med prejemniki posebnih nagrad in restavracij s štirimi kapami najdemo tudi mnoga že uveljavljena imena in restavracije, ki vztrajno vzdržujejo kakovost in vrhunskost svojega ustvarjanja. Prav vsi so na včerajšnji razglasitvi prejemnikov nagrad poželi bučen aplavz ter priznanje slovenske gastronomske srenje. Gault&Millau Slovenija je na slavnostni podelitvi naznanil tudi prihod novega vodnika za leto 2023. V njem je predstavljeno 180 restavracij, prek 100 POP zbirališč, 93 vinskih kleti z 278 ocenjenimi vzorci vina ter 25 karakterističnih slovenskih turističnih kmetij.

Gault&Millau Slovenija je sedem posebnih nagrad podelil osmim ustvarjalcem, med prejemniki sta namreč kar dva chefa tradicije, ki sta navdušila s svojim spoštovanjem in negovanje slovenske kulinarične tradicije. Chef Ivica Evačić (Restavracija Hotela Marina, Izola) in chef Matej Tomažič (Majerija, Slap) oba prihajata iz primorske regije in nosita pomembno poslanstvo; ohranjanje bogate kulinarične dediščine regije, tesne povezave z lokalnimi kmetijstvom in surovinami, živili ter tudi tesne povezanosti z lokalno skupnostjo oziroma socialnim okoljem. Izbrati dva posebna nagrajenca znotraj ene kategorije ni neobičajna praksa Gault&Millau družine: »Slovenija je že tako tesno povezana s svojo tradicijo, a ko dva posameznika tako navdušita s svojo ljubeznijo do tradicije, med njima ne gre izbirati, temveč nagraditi oba,« je dejala Mira Šemić, direktorica Gault&Millau Slovenija.

To, da so v Gault&Millau Slovenija podelili dva naziva chefa tradicije, pa ni edina osvežitev letošnjega leta. Čeprav smo vajeni, da Gault&Millau praktično vsako leto uvede kako novost, je letošnji izbor nagrajencev nov zalet slovenski gastronomiji.

»Letošnji nagrajenci, pa tudi izdaja vodnika sta lep odraz tega, da naši inšpektorji vsako leto natančno »prečešejo« celo Slovenijo in odkrivajo, kaj novega nam ima ponuditi,« pravi Mira Šemić. »Ponosni smo na vse naše že etablirane gostince, natakarje, sommelierje, ki iz leta v leto ohranjajo svojo kakovost in vrhunskost svojih restavraciji, a prav tako nas navdušujejo nova imena, ki si pot v slovensko in mednarodno gastronomijo šele utirajo. V Gault&Millau Slovenija smo prepričani, da je pomemben del našega poslanstva tudi v tem, da te prihajajoče zvezde prepoznamo, jih izpostavimo in spodbudimo njihovo uveljavljenost, saj imajo tako domači kot mednarodni javnosti za ponuditi ogromno dobrega in lepega,« dodaja in pove, da vse od prihoda vodnika Gault&Millau na slovenski trg opažajo nenehno rast slovenske kulinarične ponudbe. Mladi po manjših mestih svojo ljubezen do slovenske gastronomije in njene tradicije razvijajo na svoj, edinstven način, s svežimi pristopi, a praviloma vezani na močne korenine slovenske kulinarike.

Glavni partner izdaje gastronomskega vodnika Gault&Millau Slovenija je kot že vsa leta doslej Slovenska turistična organizacija. Direktorica STO, mag. Maja Pak, je poudarila: »Na STO smo ponosni, da si je Slovenija na globalnem turističnem zemljevidu kljub svoji majhnosti priborila status gastronomske velesile, tudi s pomočjo uglednih vodnikov, kot je Gault&Millau. Ob letošnji izdaji Gault&Millau gurmane z vsega sveta še posebej vabimo k odkrivanju trajnosti zavezanih restavracij z znakom Slovenia Green Cuisine ter tistih, ki stavijo na lokalno, avtentično ponudbo, z znamko kakovosti Gostilna Slovenije. Nenazadnje pa jih z vodnikom spodbujamo, da odkrijejo tudi edinstvena doživetja Slovenije (Slovenia Unique Experiences). Iskrene čestitke vsem prejemnikom prestižnih kap.«

Nagrajenci

Kdo so torej najboljši po izboru vodnika Gault&Millau Slovenija za leto 2023?

Najboljše restavracije:

Hiša Franko, Staro selo pri Kobaridu, 18/20, 4 kape

Gostilna Pri Lojzetu, Dvorec Zemono, Vipava, 17,5/20, 4 kape

Hiša Denk, Zgornja Kungota, 17,5/20, 4 kape

Ošterija Debeluh, Brežice, 17,5/20, 4 kape

Restavracija Strelec, Ljubljana, 17/20, 4 kape

Restavracija Mak, Maribor, 17/20, 4 kape

Restavracija Pavus, Grad Tabor Laško, 17/20, 4 kape

Grič, Šentjošt nad Horjulom, 17/20, 4 kape

JB restavracija, Ljubljana, 17/20, 4 kape

Restavracija Milka, Kranjska Gora, 17/20, 4 kape


Chef leta: Janez Bratovž, JB restavracija, Ljubljana

Chef prihodnosti: Rok Martinčič, Gostilna Jež, Jagnjenica

Chefa tradicije: Ivica Evačić, Restavracija Hotela Marina, Izola in Matej Tomažič, Majerija, Slap

Mladi talent: Kristian Zule, Stara gostilna, Piran

Najboljši slaščičar: Naser Gashi, Ljubljana

NajboljšI POP: eVino bar, Ljubljana

Najboljši sommelier/natakar: Miralem Junuzović, Bistro Štorja, Postojna

Celoten vodnik že na spletu

Sočasno z podelitvijo posebnih nagrad ter razglasitvijo restavracij, ki so prejele štiri kape, pa je na spletni strani Gault&Millau objavljen tudi celoten gastronomski vodnik Gault&Millau Slovenija 2023. Vodnik bo kmalu naprodaj tudi na običajnih prodajnih mestih; na Petrolu in v knjigarni Felix.

 

KLJUČNE BESEDE: #Gault&Millau Slovenija#Janez Bratovž
Prejšnji
GLAMI: Pionirji v modnem e-poslovanju
Naslednji
Adijo akne! CBD poskrbi za lepo kožo
Sorodni članki
26 januarja, 2023
Bilo je leto kontrasta, a tudi leto odboja
17 aprila, 2024
Umetna inteligenca v središču pozornosti
23 februarja, 2023
Imate manj kot 100 evrov, a bi spremenili dnevno sobo?
26 marca, 2022
Applauded use attempted strangers now are concluded
ZADNJE NOVICE
Šest dni poezije, vina in glasbe
Kul-tura
Kul-tura
MareziJazz tudi letos navdušil ljubitelje jazza
Kul-tura
Mini teater v velikem evropskem projektu
GLASBA
Kul-tura
HERE AND EVERYWHERE NOVO IME, ISTI OGNJENI
Kul-tura
MareziJazz tudi letos navdušil ljubitelje jazza
Kul-tura
Praznična operna noč za otvoritev Poletnega glasbenega
Napovedi
28. Mednarodni festival uličnega gledališča Ana Desetnica
Kul-tura
Kul-tura
Program Festivala Borštnikovo srečanje je objavljen!
Kul-tura
Stoji, stoji tam Blejski grad

 

Kontakt: info@kul-tura.si

GLEDALIŠČE
Jan Rozman z Mokro opremo v Dvorani
- 2 oktobra, 2025
28. Mednarodni festival uličnega gledališča Ana Desetnica
- 25 junija, 2025
VTISI
Vikingi pripluli v Cankarjev dom
- 15 marca, 2024
Hollywoodsko rivalstvo v Sloveniji
- 30 januarja, 2024
NAPOVEDI
28. Mednarodni festival uličnega gledališča Ana Desetnica
- 25 junija, 2025
Program Festivala Borštnikovo srečanje je objavljen!
- 16 aprila, 2025
POGOVORI
Gor!
  • Domov
  • KUL-novice
  • Napovedi
  • Gledališče
  • KUL-glasba
  • Likovna Umetnost
  • KUL-knjige
  • KUL-vtisi
  • Kontakt
© Copyright 2025 - Kul-tura . Vse pravice pridržane
Upravljanje soglasja
Za zagotavljanje najboljših izkušenj uporabljamo piškotke, ki služijo shranjevanju in/ali dostopu do podatkov o napravi. Soglasje za te tehnologije nam bo omogočilo obdelavo podatkov, kot so vedenje pri brskanju ali edinstveni ID-ji, na tem spletnem mestu. Neprivolitev ali preklic privolitve lahko negativno vpliva na nekatere zmožnosti in funkcije.
Funkcionalni Vedno omogočeni
Tehnična hramba ali dostop sta nujno potrebna za zakonit namen omogočanja uporabe določene storitve, ki jo naročnik ali uporabnik izrecno zahteva, ali izključno za namen prenosa sporočila prek elektronskega komunikacijskega omrežja.
Nastavitve
Tehnično shranjevanje ali dostop je potreben za zakonit namen shranjevanja nastavitev, ki jih naročnik ali uporabnik ni zahteval.
Statistika
Tehnično shranjevanje ali dostop, ki se uporablja izključno v statistične namene. Tehnično shranjevanje ali dostop, ki se uporablja izključno za anonimne statistične namene. Brez sodnega poziva, prostovoljnega izpolnjevanja obveznosti s strani vašega ponudnika internetnih storitev ali dodatnih zapisov tretje osebe informacij, shranjenih ali pridobljenih samo za ta namen, običajno ni mogoče uporabiti za vašo identifikacijo.
Trženje
Tehnično shranjevanje ali dostop je potreben za ustvarjanje uporabniških profilov za pošiljanje oglaševanja ali za sledenje uporabniku na spletnem mestu ali na več spletnih mestih za podobne trženjske namene.
Upravljanje možnosti Upravljanje storitev Upravljanje prodajalcev {vendor_count} Preberite več o teh namenih
Prikaz nastavitev
{title} {title} {title}